Lemondott az új Országos Bírói Tanács egyik tagja4Fénykép© 168.hu

Lemondott az új Országos Bírói Tanács egyik tagja

, 5 hír, oldalnézet

Máris lemondott az új Országos Bírói Tanács egyik tagja – írja a Szabad Európa. A januárban megválasztott testület alig néhányszor ülésezett, Gergye Tamás Károly már le is mondott tagságáról. A lap úgy tudja, hogy az elnökség és a testület egészének az OBT képviseletére vonatkozó jogosítványai közötti tisztázatlanságok miatt döntött így. Az OBT Titkársága a lap értesülését megerősítette a Telexnek azzal, hogy dr. Gergye Tamás Károly április 10-én lemondott tagságáról.

Nem sikerült tisztázni az elnökség határait, nem sikerült kialakítani a testületi működés mechanizmusait, emiatt döntött a lemondás mellett az OBT-tagságról a Zalaegerszegi Törvényszék tanácsvezető bírája, Gergye Tamás Károly.

Az OBT-t nem az egyes tagok képviselik, hanem az elnök, vagy állásfoglalásaival maga az egész testület. De mikor van szükség az OBT képviseletéhez testületi állásfoglalásra? Ez a probléma fölmerült már a februártól felálló új OBT korábbi ülésein is. Konkrétan annak kapcsán, hogy testületi felhatalmazás/szavazás/mandátumkijelölés nélkül is joga van-e Szabó Péter elnöknek az OBT képviseletében részt venni a türk államok igazságügyi szervezeteinek tanácskozásán – írja a Szabad Európa.