Lezsák benyújtotta a svéd NATO-csatlakozásról szóló törvényt, már csak Sulyok aláírása kell3Fénykép© alfahir.hu

Lezsák benyújtotta a svéd NATO-csatlakozásról szóló törvényt, már csak Sulyok aláírása kell

, 5 hír, 2 oldalnézet

A magyar Országgyűlés alelnöke, Lezsák Sándor „az Országgyűlés elnökének feladatait ellátva” aláírta Svédország NATO-csatlakozásáról szóló törvény ratifikálását. Ezt követően a dokumentumot az államfő hivatalába küldte kihirdetés céljából – derül ki a parlament honlapján szombaton közzétett információból.

A jogszabályt, amely Svédország NATO-ba való belépését engedélyezi, február 26-án fogadták el a magyar törvényhozók. Ezáltal megszűnt az utolsó akadály is Svédország számára, hogy csatlakozzon a katonai szövetséghez – írja a Portfolio.

Ismeretes, Svédország ügyében hosszabban húzódott a ratifikáció, utolsó előttiként idén január 24-án a török parlament jóváhagyta a csatlakozását, így már csak a magyar Országgyűlés támogató döntése hiányzott. Noha felszínen éles szócsata volt Budapest és Stockholm között, Ulf Kristersson svéd miniszterelnök még egy budapesti meghívásra nemet mondott először, ám végül a háttértárgyalások sikerre vezettek, mert múlt pénteken a két kormányfő Budapesten már a megállapodásról számolt be, amelynek része lett egy nagyszabású hadiipari együttműködés is.