Magyarország és Szerbia is csak nyert a vajdasági gazdaságfejlesztési programmal2Fénykép© origo.hu

Magyarország és Szerbia is csak nyert a vajdasági gazdaságfejlesztési programmal

, 9 hír, oldalnézet

Új korszak kezdődött a vajdasági magyar közösség életében, amikor 2016-ban elindult a magyar kormány gazdaságfejlesztési programja, amelyet a szerb kormány is elfogadott, és azóta kiderült, hogy a program nyertese a Vajdaság mellett, Szerbia és Magyarország is – hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Zentán, ahol a magyar kormány vajdasági gazdaságfejlesztési programja szerződésének aláírási ünnepségén szólalt fel.

Kiemelte, hogy a magyarok esetében a nemzethatárok és az országhatárok nem esnek egybe, „ebből fakadóan a magyar kormányzati politikának a fókuszpontjában a nemzetpolitika kell, hogy álljon, és a kormányzati stratégia egyik sarokpontja a nemzetpolitika kell, hogy legyen”.

Kiemelte, ezen pontok mentén jártak el a vajdasági magyar politikai stratégia összeállításakor is.

Felidézte, hogy amikor a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) véleményét kérték arról, hogyan tudnának segíteni a vajdasági magyar közösségnek, akkor a VMSZ elnöke egy gazdaságfejlesztési programot említett, emellett a kiegyensúlyozott és baráti kapcsolatot szorgalmazta Belgráddal és a szerb kormánnyal. A VMSZ elképzelése egybevágott a magyar kormány elképzeléseivel, ennek eredménye pedig a sikeres gazdaságfejlesztési program lett.