Még börtönben ülve is gyorsabban gazdagodik Mészáros Lőrincnél a debreceni katódgyárat építő dél-koreai cég vezére7Fénykép2Videó© nepszava.hu

Még börtönben ülve is gyorsabban gazdagodik Mészáros Lőrincnél a debreceni katódgyárat építő dél-koreai cég vezére

, 9 hír, oldalnézet

Alig egy hónappal azután, hogy tavaly áprilisban Szijjártó Péter külügyminiszterrel az oldalán letette a cég debreceni akkumulátoripari beruházásának alapkövét, a szöuli hatóságok letartóztatták a dél-koreai EcoPro elnök-vezérigazgatóját. Lee Dongche-t röviddel magyarországi útja után ítélték két év letöltendő börtönre bennfentes tőzsdei kereskedés miatt.

(A koreai cégvezető neve több változatban is megjelent a magyar sajtóban. A cikkek egy része angol nyelvű újságok alapján a Lee Dong-chae verziót, az MTI viszont a magyar átírás alapján a Ri Dong Csi formát használta. A 24.hu az üzletember tavalyi magyarországi látogatása során a kitűzőjén szerepelő verziót választotta – a szerk.)

A cégvezérre kirótt büntetés nem ártott az EcoPro részvényeinek, az árfolyam a nyár elejére az egekbe szökött. A koreai sajtó adatai szerint így a rács mögé került üzletember januárra – korábbi helyezésén 39 helyet javítva – bekerült az ország tíz leggazdagabb vállalattulajdonosa közé.