Meghalt Szüts Miklós festőművész2Fénykép© magyarnarancs.hu

Meghalt Szüts Miklós festőművész

, 4 hír, 2 oldalnézet

Hetvennyolc éves korában meghalt Szüts Miklós festőművész, tervezőgrafikus. Haláláról a Revizor számolt be, a médiumnak a művész korábban logót és honlapdizájnt is tervezett.

Szüts Budapesten született, dédszülei közt volt Degré Alajos, író, az 1848-as forradalom egyik vezetője és Lechner Alajos építész is. Szüts a Képzőművészeti Főiskola festő, illetve sokszorosító grafika szakán tanult, ezt követően festőként alkotott, emellett önálló tervezőgrafikusként kezdett dolgozni. Több intézményben oktatott: a József Attla Gimnáziumban és a Színház- és Filmművészeti Egyetemen is, emellett 1991-ben létrehozta az AD Grafikai Stúdiót. 2015-ben közös könyvet adott ki Esterházy Péterrel A bűnös címmel, amelyhez később Presser Gábor készített hangjátékot.

Valamennyi nagy országos kiállításon szerepelt, belföldön és külföldön összesen harminc önálló kiállítása volt. Rendszeresen járt ki dolgozni Párizsba. 2007-ben Pulitzer Emlékdíjjal tüntették ki, 2017-ben megkapta a Szabad Sajtó Alapítvány díjat, 2023-ban a HAZÁM-díjat. Tagja volt a Magyar Képzőművészeti Szövetségnek és a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémiának is.