Meghátrál a karhatalom Hongkongban4Fénykép© vg.hu

Meghátrál a karhatalom Hongkongban

, 9 hír, oldalnézet

2019. szeptember 4. 10:28 - szerző: 168 Óra/MTI

A hongkongi főkormányzó, Carrie Lam szerdán visszavonja a vitatott kiadatási törvénytervezetet – erősítette meg egy kormányilletékes az erről szóló sajtóértesüléseket.

A törvénytervezetet, amely értelmében a bűnügyi eljárás során a gyanúsítottakat kiadhatták volna Kínának, Lam júniusban felfüggesztette, de ezzel sem tudta leállítani a Kínához 1997-ben visszakerült volt brit gyarmaton június 9-én kezdődött, és már 13 hete tartó tüntetéseket. A törvénymódosítás azt tette volna lehetővé, hogy Hongkong olyan feleknek – köztük Kínának és Tajvannak – adhasson ki gyanúsítottakat, akikkel eddig nem volt kiadatási egyezménye. Ellenzői attól tartottak, hogy Peking visszaélhetne a jog adta lehetőséggel, amelyet a politikai menekültek ellen használhatna fel.

A tiltakozók a törvényjavaslat teljes visszavonását, és a főkormányzó lemondását követelték, aki – szerintük – Peking befolyása alatt áll. A több alkalommal milliós tömeget vonzó megmozdulások fokozatosan egyre inkább a Peking által támogatott hongkongi kormányzat ellen fordultak.