Mégis megemeli a menekültbefogadási kvótát Joe Biden4Fénykép© portfolio.hu

Mégis megemeli a menekültbefogadási kvótát Joe Biden

, 5 hír, 2 oldalnézet

Joe Biden amerikai elnök szövetségesei és segélyszervezetek megrökönyödtek pénteken azon a sürgősségi rendeleten, miszerint a kormány nem emeli meg az elődje által megszabott menekültbefogadási kvótát, emiatt a Fehér Ház még este bejelentette, hogy az elnök májusban mégis megemeli a 15 ezer fős keretet – közölte az MTI.

A rendeletben az elnök azzal indokolta a kvóta meghagyását, hogy „az továbbra is indokolt humanitárius megfontolásból és a nemzeti érdek szempontjából”. De ha a kvóta betelik a folyó pénzügyi év október 1-jei vége előtt és továbbra is fennáll a rendkívüli menekültügyi helyzet, akkor az elnök megemelheti a plafont – olvasható a rendeletben.

A rendeletet azonnal számos kritika érte Biden szövetségesei részéről a washingtoni kongresszusban, Dick Durbin demokrata párti szenátor például elfogadhatatlannak nevezte. Menekültügyi szervezetek úgy reagáltak, hogy ha nem is lehetséges a kvóta megemelése az eredetileg megígért szintre, fontos jelezni, hogy Amerika ismét világvezető lesz az elnyomottak befogadásában.