Megkezdődött a helyhatósági választások első fordulója Franciaországban2Fénykép© hirado.hu

Megkezdődött a helyhatósági választások első fordulója Franciaországban

, 11 hír, oldalnézet

Franciaországban a helyhatósági választások másnapi első fordulójára készültek mintegy 35 ezer településen szombaton, megpróbálva elkerülni, hogy a választóhelyiségek a koronavírus-járvány terjedésének helyszíneivé váljanak, miközben a parlamenti felsőházban is megjelent a betegség.

A szenátusban szombaton diagnosztizálták az első esetet, az 59 éves Guylene Pantel szenátor koronavírus-tesztje bizonyult pozitívnak. Korábban Franck Riester kulturális miniszter kapta el a Covid-19-fertőzést a nemzetgyűlésben, ahol eddig tíz képviselő fertőződött meg a kulturális bizottság ülésén. Annak ellenére, hogy Franciaország a koronavírus-járvány egyik fő európai gócpontja, Emmanuel Macron államfő úgy döntött, nem halasztja el a helyhatósági választásokat, amelyeken a felmérések szerint a járványveszély következtében alacsony részvétel várható.

Chistophe Castaner belügyminiszter szombaton elismerte, tart attól, hogy alacsony lesz a részvétel. Azt is elmondta, hogy egyes településeken nehéz embereket találni a választási bizottságokba. Emlékeztetett arra, hogy a polgármesterek kérhetik a prefektustól, hogy jelöljenek ki embereket, amennyiben nem akad elég önkéntes.