Nem fenntartható az egészségügyi ellátórendszer a jelenlegi formájában© hirado.hu

Nem fenntartható az egészségügyi ellátórendszer a jelenlegi formájában

, 5 hír, 2 oldalnézet

Folyamatosan működik az egészségügyi ellátórendszer és finanszírozása, azonban a jelenlegi formájában nem tekinthető fenntarthatónak – erre a következtetésre jutott az Állami Számvevőszék. Az ÁSZ az elemzésében rámutat: a fenntartható működést a hatékony ellátási struktúra, a valós költségeken alapuló finanszírozás, valamint az átlátható és hatékony gazdálkodás segítheti elő.

Az Alaptörvény szerint mindenkinek joga van a testi és lelki egészséghez, és ezt az állam – egyebek mellett – az egészségügyi ellátás megszervezésével segíti elő. Az egészségügyre fordított forrásokkal is törvényesen, célszerűen, eredményesen, átláthatóan, a közélet tisztaságának elve betartása mellett kell gazdálkodni. A közpénzekkel való gazdálkodásnak pedig elszámoltathatónak, kiegyensúlyozottnak és fenntarthatónak kell lennie – idézte az Állami Számvevőszék (ÁSZ).

Közölték, ez egészségügy finanszírozása, mint elemzési téma jelentőségét és aktualitását az adja, hogy az egészségügyi rendszer és annak fenntarthatósága a magyar társadalom egészére, annak életminőségére közvetlenül hatással van.