Németország engedélyezné az Eurofighter típusú repülőgépek eladását Szaúd-Arábiának2Fénykép© hirado.hu

Németország engedélyezné az Eurofighter típusú repülőgépek eladását Szaúd-Arábiának

, 5 hír, 2 oldalnézet

Németország kész engedélyezni az Eurofighter típusú vadászbombázó repülőgépek eladását Szaúd-Arábiának - közölte vasárnap Annalena Baerbock német külügyminiszter arra utalva, hogy jelenleg egy német korlátozás megakadályozza a több évvel ezelőtt megkötött üzlet teljesítését. A politikus erről izraeli útja során nyilatkozott újságíróknak, kiemelve a rijádi vezetés konstruktív szerepét a közel-keleti biztonsági válságban a palesztin szélsőséges szervezet, a Hamász október 7-i Izrael elleni támadása óta.

Németország befagyasztotta a Rijádnak történő fegyvereladásokat a szaúd-arábiai ellenzéki újságíró, Dzsamál Hasogdzsi 2018-as meggyilkolása óta, amelyet az amerikai hírszerzés elsősorban Mohamed bin Szalmán szaúdi koronahercegnek tulajdonított. Berlin a lépéssel megakadályozta a 48 Eurofighter Typhoon típusra vonatkozó nagyszabású megrendelést, amelyet Londonban írtak alá a szaúdi herceg néhány évvel ezelőtti látogatása során.

Az Eurofighter az Egyesült Királyság, Németország, Olaszország és Spanyolország által vezetett program, amelyben a gyártó BAE Systems, az Airbus és a Leonardo repülőgépgyártó és hadiipari vállalat is részt vesz.