Nincs aktív fertőzött a Szegedi Tudományegyetem dolgozói között3Fénykép© hirado.hu

Nincs aktív fertőzött a Szegedi Tudományegyetem dolgozói között

, 5 hír, oldalnézet

Magyarországon az SZTE az egyetlen felsőoktatási intézmény, amely a társadalmi felelősségvállalás jegyében széleskörűen és szervezett formában, saját költségén biztosította az egyetem egészségügyi dolgozóinak, valamint a Szeged-Csanád Egyházmegye fenntartásában működő szociális intézmények alkalmazottainak és ellátottjainak koronavírus-szűrését - írták. Ezzel csökkentették annak kockázatát, hogy ezekben a fokozottan védendő intézményekben gócpont alakuljon ki - tették hozzá.

Júniusban több mint négyezer dolgozó - orvosok, ápolók, szakasszisztensek és takarítók - ingyenes, a vírus örökítőanyagát kimutató PCR-tesztjét, illetve a fertőzés lezajlását detektáló szerológiai vizsgálatát végezték el az SZTE klinikáin. A PCR-vizsgálatok alapján egyetlen aktív fertőzöttet sem találtak. A vérminták elemzése még zajlik, de a jelenlegi adatok alapján nagy valószínűséggel kevesebb mint 25 dolgozó esett át tünetmentesen vagy enyhe tünetekkel a fertőzésen.

Az SZTE ingyen végezte el a Szeged-Csanád Egyházmegye fenntartásában működő szociális intézmények százhatvan alkalmazottjának és hatszáz ellátottjának koronavírus szűrését is, és egyetlen pozitív esetet sem találtak.