Orbán Viktor ma újra miniszterelnök lesz- Kormányfőt választ az Országgyűlés11Fénykép© infostart.hu

Orbán Viktor ma újra miniszterelnök lesz- Kormányfőt választ az Országgyűlés

, 43 hír, 0 oldalnézet

A köztársasági elnök javaslatára döntenek a képviselők a miniszterelnök megválasztásáról, aki az eskületétel után hivatalba is lép. Az alaptörvény szerint a miniszterelnök megválasztásához az országgyűlési képviselők több mint felének a szavazata szükséges. Ismert: az új parlamentben a Fidesz–KDNP-kétharmadot meghaladó többséggel – 199-ből 135 képviselői hely – rendelkezik.

Áder János leköszönő köztársasági elnök még április 29-én kérte fel Orbán Viktort az ötödik kormánya megalakítására, a parlament előtti hivatalos javaslattétel pedig május 2-án, az Országgyűlés alakuló ülésén volt.

Orbán Viktor miniszterelnök a köztársasági elnök felkérésének eleget téve lefolytatta konzultációit a kormányalakításról, és megállapodott leendő kormányának minisztereivel a következő négy év közös munkájáról. A miniszterelnök korábbi nyilatkozataiban kifejtette, hogy a veszélyek évtizede áll előttünk; háború van, ennek következtében egész Európában emelkednek az árak, komoly energiaválság jelei mutatkoznak, megpróbáltatások előtt állnak az európai gazdaságok, és a járványok korából sem lábaltunk még ki.