Összefogással küzdenének a járvány után a V4-ek2Fénykép© hirado.hu

Összefogással küzdenének a járvány után a V4-ek

, 5 hír, 0 oldalnézet

A visegrádi csoport (V4) országai együtt küzdhetnek meg a közép-európai térség koronavírus-járvány utáni szerepéért Európában - hangsúlyozta Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke szombaton a Kárpátok Európája elnevezésű nemzetközi konferencián online elhangzott beszédében.

A politikus a délkelet-lengyelországi Przemysl városában szombaton megkezdődött, a koronavírus-járvány miatt vegyes formában megtartott kétnapos ülésen szólalt fel. Az idén a fennállásának 30. évfordulóját ünneplő visegrádi csoport (V4) előtt álló kihívásokról szóló pódiumbeszélgetésre online bejelentkező Németh Zsolt a regionális együttműködés három célját fogalmazta meg. Elsőként a szélesebben felfogott közép-európai térség további építését, elsősorban az infrastrukturális fejlesztéseket említette. Ennek az építésnek – mint mondta – éppen a V4 a hajtómotorja.

Megerősítette, hogy a Via Carpatia nemzetközi közúti folyosó magyarországi szakasza az év végéig megépül. Fontos kérdésnek minősítette a térségnek a koronavírus-járvány utáni újjáépülési képességét, azt, milyen szerep jut a régiónak az Európai Unió (EU) ipari politikájában, milyen módon részesül az uniós zöld megállapodásban, milyen helyet foglal el a digitalizáció, az európai termelési láncok visszaállítása terén.