Rekordvégkielégítést kap két tárca nélküli miniszter8Fénykép© blikk.hu

Rekordvégkielégítést kap két tárca nélküli miniszter

, 12 hír, oldalnézet

Négy miniszter távozik a kormányból, akik közül kettő olyan nagy összegű távozási pénzt kap, amelyre még soha eddig nem volt példa. Ez a két politikus Süli János, a paksi atomerőmű bővítéséért felelős tárca nélküli miniszter, illetve Mager Andrea, az állami vagyonért felelő tárca nélküli miniszter. Mindketten 30-30 millió forinttal távoznak a kormányból, az összeget pedig egyben kapják meg az új kormány megalakulásától számított 15 napon belül.

Süli János 2017 óta töltötte be a tárca nélküli posztot, a 24.hu számításai szerint ezért a feladatért végkielégítés nélkül 250 millió forintnyi fizetést kapott. A Paks2 munkálatai jelentős csúszásban vannak, az új kormányban pedig már nem is lesz külön tárca nélküli minisztere a paksi bővítésnek. A portál szerint a beruházással kapcsolatos feladatokat várhatóan Szijjártó Péter külügyminiszterre bízzák majd.

Mager Andrea négy éven töltötte be posztját, és szintén jogutód nélkül szüntetik meg a tárcáját.

A két miniszternek 2018 augusztusában az akkori 1,1 millió forintról 5 millió forintra emelték meg a fizetését azzal az indokkal, hogy javadalmazásuk igazodjon az általuk irányított állami cégek és intézmények vezetőinek fizetéséhez. A többi miniszter jóval szerényebb emelésben részesült: az ő illetményük még most is 2 millió forint alatt van.