Semjén Zsolt benyújtotta a mini-Dubajról szóló törvényjavaslatot5Fénykép© blikk.hu

Semjén Zsolt benyújtotta a mini-Dubajról szóló törvényjavaslatot

, 8 hír, oldalnézet

Januárban a Blikk is beszámolt róla, hogy a kormány közzétette annak a nemzetközi megállapodásnak a tervezetét, amely alapján az Egyesült Arab Emírségekből érkező befektető megépítheti a Rákosrendezőre tervezett, a köznyelvben mini-Dubajnak nevezett városközpontot. Februárban már arról érkeztek hírek, hogy a terület előkészítése is megkezdődött, illetve jogi értesítést kaptak a bérlők és a jogcím nélküli területhasználók is. A mini-Dubaj pedig azóta is szóban forgó téma volt, ami egyre inkább kezd testet is ölteni.

Karácsony Gergely: „Megnéztük, mi vár Budapestre, ha megvalósul a kormány mini-Dubaj-terve” – videó

Csütörtök este Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes ugyanis benyújtotta az Országgyűlés elé a rákosrendezői mini-Dubajról szóló törvénytervezetét – szúrta ki a Népszava. A törvényjavaslat a „Magyarország Kormánya és az Egyesült Arab Emírségek Kormánya közötti gazdasági együttműködésről szóló megállapodás kihirdetéséről” nevet viseli, és a felek kitérnek benne többek között a rákosrendezői projekt részleteire is.

A megvalósításhoz szükséges ingatlanokat a kormány a javaslat értelmében eladja azoknak, akiket az arab állam erre a célra kijelöl, közbeszerzés vagy pályáztatás nélkül, de összhangban a nemzeti jogszabályokkal. A beruházás nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű lesz, a szükséges infrastrukturális fejlesztéseket a kabinet biztosítja legalább 800 millió euró (304 milliárd forint) értékben.