Szélsőjobboldali terrorcselekmény volt a hallei támadás1Videó© nepszava.hu

Szélsőjobboldali terrorcselekmény volt a hallei támadás

, 7 hír, 0 oldalnézet

Szélsőjobboldali terrorcselekmény volt a németországi Halle zsinagógája ellen intézett szerdai támadás és utána a lövöldözés, a bűncselekménnyel egyetlen embert gyanúsítanak, jelentette be Christine Lambrecht német szövetségi igazságügyi miniszter csütörtökön a szövetségi legfőbb ügyészség karlsruhei székházában a nyomozás első megállapításait ismertetve.

Egy férfi lövöldözött szerdán Halléban. A sisakot, maszkot, golyóálló mellényt és katonai ruhát viselő támadó különböző fegyverekkel nyitott tüzet a zsinagóga előtt, ketten meghaltak, két embert pedig lőtt sebekkel szállítottak kórházba. A 27 éves férfi a sisakjára erősített kamera segítségével végig filmezte a lövöldözést és a nagyjából 35 perces felvételt élőben közvetítette azt az interneten. Ezt csütörtöki információk szerint közel 2200-an követték

A férfi először robbanóanyagot helyezett el a zsinagóga bejáratához, de a szerkezet nem működött. Ezután kezdett el az ajtóba lövöldözni, miközben a zsinagógában 60 ember lehetett bent, de a fegyveres végül nem tudott bejutni az épületbe. Ezután az utcán hátulról hidegvérrel lelőtt egy járókelőt, majd egy kebabosnál lőtt le egy másik embert. Miközben többször is elsütötte a fegyverét, a férfi a zsidókat és a bevándorlókat szidta.