Szigorodik a feltételes szabadságra bocsátás lehetősége© infostart.hu

Szigorodik a feltételes szabadságra bocsátás lehetősége

, 5 hír, 0 oldalnézet

A törvényjavaslat hétfői parlamenti vitájában a jogszabályt ismertető Völner Pál, az igazságügyi tárca államtitkára elmondta, hogy a közelmúltban több esetben is olyan tragikus és elfogadhatatlan bűncselekmények történtek, amelyek a jogszabályok szigorításának szükségességére hívták fel a figyelmet. Leszögezte: a kormány már korábban zéró toleranciát hirdetett az erőszak ellen, az utóbbi időben elvégzett vizsgálatok pedig azt mutatják, hogy hatékonyabb, szigorúbb fellépésre van szükség a személy elleni erőszakos bűncselekmények elkövetőivel szemben.

A javaslatban foglaltakat ismertetve közölte: a legsúlyosabb, az emberi életet szándékosan támadó bűncselekmények elkövetőit, amennyiben határozott ideig tartó szabadságvesztésüket töltik, nem lehet feltételesen szabadságra bocsátani. Ide tartozik a kiemelt tárgyi súlyú bűncselekmények kísérlete is - tette hozzá.

Az abszolút kizárással érintett kör mellett a közel ilyen tárgyi súlyú bűncselekmények esetén is indokolt a szigorítás, hogy főszabályként kizárhassák a feltételes szabadságra bocsátást.