Több európai légitársaság is felfüggesztette a járatait Iránba4Fénykép© hirado.hu

Több európai légitársaság is felfüggesztette a járatait Iránba

, 6 hír, 7 oldalnézet

A német Lufthansa légitársaság és leányvállalatai, köztük az Austrian Airlines is felfüggesztette pénteken az iráni fővárosba induló járatait január 20-ig a MAU ukrán légitársaság Teheránból Kijevbe tartó utasszállítójának szerencsétlensége miatt.

A frankfurti székhelyű konszern szerint a döntést "a teheráni repülőtér körüli légtér nem egyértelmű biztonsági helyzet miatt hozták meg". A légitársaság hozzátette, hogy német és külföldi hatóságokkal közösen felmérik az iráni légtér biztonságosságát. "Amint részletes információk állnak rendelkezésünkre, eldöntjük, mikor vagy egyáltalán újraindítjuk-e iráni járatainkat" - olvasható a közleményben. A Lufthansa már törölte a Frankfurtból Teheránba induló pénteki járatát. Csütörtökön pedig visszafordította egyik már úton lévő utasszállítóját.

"Ennek oka a tragédia és a polgári repülés biztonsága körül kialakult bizonytalanság" - olvasható a hatósági állásfoglalásban. A svéd külügyminisztérium pénteken közölte, hogy a lezuhant ukrán gépen a skandináv ország 17 lakosa, köztük hét svéd állampolgár vesztette életét. Ann Linde külügyminiszter a történtek gyors, pártatlan és átlátható kivizsgálását követelte.