Washington Post: Az Orbán-kormánynak is dolgozott a Fehér Ház ideiglenes titkosszolgálati igazgatója2Fénykép© 168ora.hu

Washington Post: Az Orbán-kormánynak is dolgozott a Fehér Ház ideiglenes titkosszolgálati igazgatója

, 5 hír, oldalnézet

A magyar kormánynak is dolgozott korábban a Fehér Ház ideiglenes titkosszolgálati igazgatója – írta tényfeltáró cikkében a Washington Post. Richard Grenellt február közepén nevezte ki Donald Trump amerikai elnök nemzeti hírszerzési igazgatónak (DNI), ahol 17 amerikai hírszerző ügynökség munkáját kell koordinálnia. Kinevezése március elejéig szól, addigra állandó igazgatót kell találni a posztra.

A külpolitikai elemzőként ismert Grenell jelenleg az Egyesült Államok berlini nagykövete, de korábban az amerikai ENSZ-nagykövet szóvivőjeként is dolgozott. Elemzőként több véleménycikkével is felhívta magára a figyelmet, nagyköveti kinevezése előtt két évvel például a 2015-ös nigériai elnökválasztásról írt, az eset után egy évvel pedig egy másik írásában megvédte a moldovai kormányt a korrupciós vádakkal szemben.

Grenell az amerikai elnök hűséges támogatója, márpedig egy hírszerzési posztra szakmailag tapasztalt és független szakértőket szokás kinevezni – emlékeztett a lap. A Washington Post szerint az is furcsa, hogy az amerikai igazságügyi tárca eddig nem vizsgálódott a különböző külföldi ügyletekbe bonyolódott elemző után, amit múlt heti kinevezése után már nem fog tudni elkerülni.