Magyar Péterék miatt kilép az Európai Néppártból a KDNP7Fénykép© hirado.hu

Magyar Péterék miatt kilép az Európai Néppártból a KDNP

, 12 hír, oldalnézet

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) távozik az Európai Néppártból (EPP) és annak frakciójából, miután Magyar Pétert kedden az EPP „mégis” felvette - közölte Semjén Zsolt pártelnök és Hölvényi György EP-képviselő az MTI-vel.

E szerint  Kereszténydemokrata Néppárt a Manfred Weberrel való megbeszélés után egyértelművé tette, egyfelől sem az EPP „háborús doktrínájával” nem tud azonosulni, másfelől „erkölcsi okokból” nem tudja elfogadni Magyar Péter felvételét az EPP frakcióba, illetve a Tisza Pártot az EPP-be.

Kiemelték, ez az EPP az „identitásvesztő balratolódás” következtében már nem az, aminek kereszténydemokrata alapítói megalkották. A kereszténydemokrata hangok az utóbbi időben egyre halkultak az EPP-n belül, az évek során egyre nehezebb kompromisszumokra volt szükség. Az EPP „háborús doktrínája” ellentétes azzal a béke melletti elkötelezettséggel, amiért annak idején magát az Európai Uniót létrehozták - mantrázták. Semjén Zsolt és Hölvényi György azt is közölték, hogy az EPP - ahova mostanra jutott - és Magyar Péter „morálisan egymást minősítik”.