Biztosítani kell, hogy az áruszállítók 15 perc alatt átléphessék a határt4Fénykép© origo.hu

Biztosítani kell, hogy az áruszállítók 15 perc alatt átléphessék a határt

, 6 hír, 0 oldalnézet

Az Európai Unió tagországainak lehetővé kell tenniük, hogy az árufuvarozók 15 percen belül átléphessék a határokat, hogy biztosítható legyen az alapvető áruk, valamint az orvosi felszerelések és egészségügyi eszközök áramlása a koronavírus-járvány elleni harc sikere érdekében - közölte Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a Twitteren közétett videoüzenetében hétfőn.

Von der Leyen tájékoztatása szerint az Európai Bizottság határigazgatással kapcsolatos gyakorlati útmutatást tett közzé az áruk unión belüli folyamatos, zöld sávok mentén történő közlekedésének biztosításához.

A bizottsági iránymutatás szerint annak biztosítására, hogy az uniós szintű ellátási láncok továbbra is működjenek, a tagállamoknak a transzeurópai közlekedési hálózat (TEN-T) mentén haladéktalanul ki kell jelölniük a zöldsávosnak nevezett határátkelőhelyet. A zöldsávos határátkelőhelyeknek minden áruszállító jármű számára nyitva kell állniuk, függetlenül attól, hogy milyen árut szállítanak. A határátlépés, beleértve mindenfajta ellenőrzést és egészségügyi vizsgálatot, legfeljebb 15 percet vehet igénybe.