Délután kiderül, hogy recesszióban van-e az USA2Fénykép© vg.hu

Délután kiderül, hogy recesszióban van-e az USA

, 6 hír, 2 oldalnézet

Az amerikai GDP immár a második egymást követő negyedévben esett, az USA így nem kerülte el a recessziót. Az április-júniusi időszakban éves szinten 0,9 százalékkal csökkent a gazdaság teljesítménye az első negyedévre kimutatott 1,6 százalékos esés után. A GDP kétharmadát adó lakossági fogyasztás növekedési üteme egy százalékra zsugorodott. Az elemzők fél százalékos növekedésre számítottak, viszont az előrejelzések szokatlanul széles sávban szóródtak, volt aki mínusz 2, volt aki plusz 2 százalékra számított.

Az adat közzététele után a kétéves lejáratú amerikai államkötvények hozama mélyrepülésbe kezdett, hiszen csökkent a valószínűsége annak, hogy a Federal Reserve továbbra is agresszíven emelje a kamatszintet. Ezzel párhuzamosan gyengült valamelyest a dollár árfolyama az euróhoz képest, a határidős részvényindexek azt mutatják, hogy mínuszban nyitnak a tengerentúli tőzsdék.

A belső kereslet 0,3 százalékkal csökkent a megelőző negyedév 2 százalékos növekedése után. A jelek erősen arra utalnak, hogy az infláció hazavágta az amerikai háztartások vásárlóerejét, a Fed kamatemelései pedig lefagyasztották a kamatérzékeny szektorokat, például az ingatlanpiacot.