Egy éve emelték ki a Hableány sétahajót a hullámsírból2Fénykép1Videó© hirado.hu

Egy éve emelték ki a Hableány sétahajót a hullámsírból

, 7 hír, 0 oldalnézet

A Hableány sétahajó áldozataira emlékeztek délelőtt. Egy éve emelték ki a roncsot a Dunából. Csaknem két héttel a tragédia után még mindig áradt a folyó, ezért a művelet rendkívül kockázatos volt. A tragédiát okozó szállodahajó ukrán kapitánya ellen már vádat emeltek. Az ügyészség kilenc év börtönre ítélné, a járvány miatt azonban a tárgyalást szeptemberre halasztották.

Videó rögzítette, ahogy a Hableány sétahajó elsüllyed a Dunában tavaly május 29-én. A katasztrófa a Margit híd lábánál történt. A fedélzeten harmincöt ember utazott, harminchárom dél-koreai turista és a kéttagú magyar személyzet. Az ütközés után hét turistát sikerült kimenteni a vízből. Huszonhét áldozat holttestét később találták meg, egy dél-koreai utast továbbra is eltűntként tartanak nyilván – hangzott el az M1 híradójában.

Búvárok, mentősök, műszaki és biztonsági szakemberek, mérnökök és még sok száz segítő megfeszített munkája után a roncsokat 13 nap elteltével, pontoson egy éve emelték ki a Duna medréből. Erre emlékeztek a Terrorelhárítási Központ munkatársai a baleset helyszínén. A mentés koordinátora azt mondta: a búvárok vaksötétben, hatalmas sodrásban dolgoztak, sokszor a saját testi épségüket is veszélyeztetve.