Jubileumi vetítéssorozattal ünnepel a 125 éves Vígszínház© delmagyar.hu

Jubileumi vetítéssorozattal ünnepel a 125 éves Vígszínház

, 6 hír, 0 oldalnézet

Százhuszonöt éve, 1896. május 1-jén Jókai Mór A Barangok, vagy a peoniai vajda című darabjának díszbemutatójával nyílt meg a Vígszínház. Az azóta eltelt 125 évben a színház társulata 1443 premiert tartott, több ezer művész fordult meg a színpadokon, és csaknem ötvenmillió néző látogatta az előadásokat.

– áll a Vígszínház közleményében.

Mint írják, Magyarország legnagyobb kőszínháza az osztrák Fellner és Helmer cég tervei alapján épült neobarokk stílusban a világvárossá váló Budapesten. Az akkor még külterületnek számító, malmokkal, ipari létesítményekkel szegélyezett mocsaras területen az 1895. április 1-i alapkőletétel után egy évvel, 1896. április 2-án már megkezdődhetett a bemutató előadás olvasópróbája, május elsején pedig megnyitotta kapuit a közönség előtt Magyarország első magánszínháza.

A Vígszínház mindig is igazodási pont volt a magyar kulturális életben. A színház történetében mérföldkőnek számítanak a magyar és külföldi ősbemutatók, és az olyan színházi rekordnak számító előadások, mint a több mint 1300-szor eljátszott A dzsungel könyve, a 999. előadásnál járó A padlás vagy a több mint 35 éve műsoron lévő Játszd újra, Sam! című darab.