Keményen beszólt Márki-Zay Péternek Bessenyei Ferenc özvegye© 168ora.hu

Keményen beszólt Márki-Zay Péternek Bessenyei Ferenc özvegye

, 6 hír, 4 oldalnézet

Hódmezővásárhely politikai megosztottsága miatt méltatlanná vált az önkormányzat Bessenyei Ferenc nevének használatára - állítja B. Élthes Eszter, aki szerint a színészóriás özvegyeként nem engedheti meg, hogy férje nevét bármely politikai hatalom a saját céljaira használja, azzal visszaéljen. A vasárnap Hódmezővásárhelyen tartott díjkiosztóról a helyi média számolt be, a rendezvényről készült teljes felvételt itt nézhetik meg. Úgy tudjuk, hogy a kiváltó ok az volt, hogy a hódmezővásárhelyi közgyűlés megvétózta az özvegy javaslatát Nemcsák Károly díjazásáról.

Hódmezővásárhely önkormányzata 2003-ban alapította a díjat, amelyet egy helyi és egy országosan elismert művésznek, illetve művészeti csoportnak ítélnek oda. Az elismerés másfél millió forinttal és egy Bessenyei-plakettel is jár. A Bessenyi Ferenc Művészeti Díjat eddig főként helyi kötődésű, 2012-től akár a várostól független művészek is átvehették.

A díjazottak között volt az előző években Bitskey Tibor, Jordán Tamás, Balázs Péter, tavaly pedig Huszti Péter és Piros Ildikó kapta az elismerést. Tavaly novembertől bárki tehetett javaslatot az idei díjazottakra, első körben a kuratórium döntött, majd a közgyűlésen is szavazott.