Kiakadt az Állatkert a Fővárosi Nagycirkusz igazgatójára4Fénykép© portfolio.hu

Kiakadt az Állatkert a Fővárosi Nagycirkusz igazgatójára

, 5 hír, 0 oldalnézet

Fekete Péter a Fővárosi Nagycirkusz igazgatója, korábbi kulturális államtitkár szerdán arról beszélt egy interjúban, hogy nem vetné el annak gondolatát, hogy szimbiózis alakuljon ki a cirkusz és a Biodóm-projekt között, illetve, hogy a Biódom területét valamilyen módon bekapcsolják a cirkusz működésébe.

Fekete ezen kijelentéseire reagált a Fővárosi Állat- és Növénykert, amit a Telex.hu vett észre. Mint közleményben írták: „A Fővárosi Állat- és Növénykert azonban visszautasítja azt az ötletet, hogy az állatkerti és a cirkuszi funkciókat akár csak részben összevonják, összemossák, mint ahogyan azt is, hogy ismét visszatérjen az a korszak, amikor az Állatkert amúgy sem túl nagy területét újra és újra megcsonkították!”

Úgy véli, hogy az állatkert és a cirkusz műfaja között óriási különbségek vannak, ezért elvi kérdés, hogy ezek között ne legyen keveredés, ami a nemzetközi szakmai normákkal is szembe menne. Ráadásul egészen 2014-ig az Állatkert területe folyamatosan csökkent, az európai fővárosok állatkertjeivel összevetve is kicsinek számított a budapesti. Ezért is lenne fontos a Pannon Park és a Biodóm megvalósulása. Utóbbiban a veszélyeztetett fajok természetvédelmi célú szaporítása mellett kiterjedt oktató, ismeretterjesztő tevékenység is folyna.