Német kancelláriaminiszter szerint nem lehet a nyájimmunitásra építeni a koronavírus elleni védekezést4Fénykép© hirado.hu

Német kancelláriaminiszter szerint nem lehet a nyájimmunitásra építeni a koronavírus elleni védekezést

, 7 hír, 0 oldalnézet

Nem lehet a nyájimmunitás kialakulására építeni az új típusú koronavírus elleni védekezést, a megoldást csak a védőoltás hozhatja el - hangsúlyozta a német kancelláriaminiszter egy vasárnap ismertetett nyilatkozatában.

Helge Braun elmondta, hogy egy járvány akkor ér véget, amikor az adott közösség tagjainak 60-70 százaléka átesik a fertőzésen, és így védettséget szerez a vírussal szemben, ami megvédi a fennmaradó 30-40 százalékot is. Ezt nevezik a tudósok "kissé sziruposan" nyájimmunitásnak.

Ennek elérésére nem lehet alapozni az új koronavírus elleni stratégiát. "Ha a német lakosságnak csak a felét akarnánk védetté tenni 18 hónap alatt, naponta 73 ezer embernek kellene megfertőződnie" - fejtette ki a miniszter, aláhúzva, hogy "ekkora számokkal nem birkózna meg az egészségügyi rendszer", és a fertőzési láncolatok felkutatásával foglalkozó egészségügyi hatóságok sem bírnák a tempót, így végül ellenőrizhetetlenné válna a járvány.