Nigel Farage választási szövetséget ajánlott Boris Johnsonnak© kitekinto.hu

Nigel Farage választási szövetséget ajánlott Boris Johnsonnak

, 7 hír, 2 oldalnézet

Választási szövetséget ajánlott pénteken Boris Johnson konzervatív párti brit miniszterelnöknek Nigel Farage, a legradikálisabb EU-ellenes brit politikai erő, a Brexit Párt vezetője, de ennek fejében a brit EU-tagság megszűnésének feltételeit rögzítő megállapodás elvetését követelte.

Nagy-Britanniában december 12-én előrehozott parlamenti választást tartanak. Farage a Brexit Párt kampányát hivatalosan elindító pénteki londoni nagygyűlésen kijelentette: a Brexit-megállapodás elvetésére szólítja fel Boris Johnsont, mert “ez a megállapodás nem Brexit”. Hozzátette: az idő múlásával az emberek lassan rájönnek, hogy Johnson mit is írt alá az EU-val, “és az nem fog tetszeni nekik”.

Farage szerint a Brexit kérdését csak egy országos kiterjedésű “kilépési szövetség” létrehozásával lehet rendezni. Szavai szerint ebbe nemcsak a kormányzó Konzervatív Pártot és a Brexit Pártot lehetne bevonni, mivel ő beszélt a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt soraiból is olyanokkal, akik örömmel indulnának a decemberi választáson, ha ezt a koalíciót sikerülne összehozni.