Szergej Lavrov szerint nem az ukrán elnökkel kell tárgyalni a békéről, hanem azokkal, akik utasítják© nepszava.hu

Szergej Lavrov szerint nem az ukrán elnökkel kell tárgyalni a békéről, hanem azokkal, akik utasítják

, 5 hír, 0 oldalnézet

Oroszországnak nem Volodimir Zelenszkij kell tárgyalnia a rendezésről, hanem azokkal, akik utasításokat adnak az ukrán elnöknek - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter csütörtökön egy moszkvai sajtótájékoztatón az MTI kérdésére.

A politikus azt követően tartott sajtótájékoztatót, hogy csütörtök délelőtt megbeszélést folytatott „a világtöbbség” országainak moszkvai nagyköveteivel az ukrajnai rendezésről. Az uniós országok misszióvezetőit, akik korábban lemondtak egy találkozót az orosz diplomáciai tárcavezetővel, az eszmecserére nem hívták meg.

Az oroz külügyminiszter elmondta, hogy Oroszország kész a párbeszédre Ukrajnáról és biztonságának garantálásáról, de csakis az egyenlőség, Oroszország biztonsági érdekei és a harctéri helyzet által kialakított új realitások alapján. Szerinte „a globális Dél” szinte valamennyi országa, amelyet a Nyugat az ukrajnai rendezésről szóló találkozókra szólít fel, azt az üzenetet akarja közvetíteni, hogy az Oroszország részvétele nélküli konzultációk értelmetlenek.