Várhelyi a bővítési portfóliót kapja4Fénykép© nepszava.hu

Várhelyi a bővítési portfóliót kapja

, 17 hír, 4 oldalnézet

A 444.hu több brüsszeli forrása is arról számolt be, hogy Várhelyi Olivér, Magyarország leendő biztosa nem az EU bővítését felügyelheti majd, hanem a közlekedési ügyeket. Már Navracsicsnak is a bővítési pozíciót nézte ki Orbán 2014-ben, de ő sem kapta meg. Rá végül az oktatási, az ifjúsági és a sport területén számított Jean-Claude Juncker. Az idei EP-választás után Trócsányi Lászlót jelölte első körben a magyar miniszterelnök, neki is a bővítési- és szomszédságpolitikát szerette volna, de Trócsányi már a nulladik körben elvérzett, összeférhetetlenség miatt visszadobták a jelölését.

Orbán új jelöltjét Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság megválasztott elnöke elfogadta, bár azt nem erősítette meg, bővítési biztosként számítana rá.

Maga Orbán is arról nyilatkozott a Türk tanács ülésén, hogy harcolnak ezért a portfólióért, egyben ígéretet is tett a résztvevőknek, ha sikerül, akkor a keleti partnerség ügyében szoros együttműködésünk lesz Azerbajdzsánnal, a tagsági tárgyalások ügyében pedig Törökországgal.