Magyarország elindítaná Bulgáriával szemben a kötelezettségszegési eljárást az orosz gázra kivetett energiadíj miatt3Fénykép© 168.hu

Magyarország elindítaná Bulgáriával szemben a kötelezettségszegési eljárást az orosz gázra kivetett energiadíj miatt

, 6 hír, 0 oldalnézet

Kötelezettségszegési eljárás megindítását kérte az Európai Bizottságtól Magyarország Bulgáriával szemben a nemrég bevezetett energiadíj miatt, közölte Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter pénteken a Facebook-oldalára feltöltött videóban.

Bóka elmondta, az új bolgár szabályozás szerint energiadíjat kell fizetni az Oroszországból származó és Bulgáriába érkező, vagy azon áthaladó földgáz után, és az új előírást Bulgária Magyarország előzetes tájékoztatása és konzultáció nélkül fogadta el.

A miniszter úgy nyilatkozott, az energiadíj súlyosan veszélyezteti Magyarország és az egész régió energiaellátásnak biztonságát, valamint ellentétes az uniós joggal, mert vámnak, illetve vámmal azonos hatású díjnak minősül. A belső piacra, a vámunióra és a közös kereskedelempolitikára vonatkozó uniós szabályokat nem tartja be a rendelkezés, továbbá sérti az Energia Charta megállapodás rendelkezéseit is, teszi hozzá Bóka.

Közeleg a tél, nincs idő várni
Bóka János,
Az Orbán-kormány azt kéri, induljon kötelezettségszegési eljárás…